De Wet Affectieschade is een belangrijke wet in Nederland die ervoor zorgt dat nabestaanden of naasten van een slachtoffer recht hebben op een vergoeding voor hun emotionele schade. Deze wet, die sinds 1 januari 2019 van kracht is, biedt erkenning voor de immateriële impact van een ernstig ongeval, misdrijf of overlijden. Maar wat houdt deze wet precies in? Hier zijn 10 veelgestelde vragen over de Wet Affectieschade om je op weg te helpen.
Affectieschade is de emotionele schade die naasten of nabestaanden lijden door een ernstig ongeval of overlijden van een dierbare. Het gaat hierbij om niet-financiële schade, zoals verdriet, gemis of psychisch leed.
De wet is bedoeld voor:
Je hebt recht op affectieschade als een dierbare ernstig letsel heeft opgelopen of is overleden door:
De wet stelt vaste bedragen vast, variërend van €12.500 tot €20.000. Dit bedrag hangt af van de relatie met het slachtoffer en de ernst van de situatie. Hierdoor wordt voorkomen dat de hoogte van de vergoeding per zaak enorm verschilt.
Affectieschade is bedoeld voor naasten of nabestaanden, terwijl smartengeld een vergoeding is voor het slachtoffer zelf. Smartengeld dekt het fysieke en emotionele leed van degene die direct getroffen is.
Niet altijd. Vaak wordt de claim geregeld via de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Alleen als er onenigheid is, kan de zaak bij de rechter worden gebracht.
Als de aansprakelijkheid wordt betwist, kan de zaak voor de rechter worden gebracht. De rechter beoordeelt dan of de wet van toepassing is en of de vergoeding toegekend moet worden.
Ja, in de meeste gevallen wordt affectieschade vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. Dit is bijvoorbeeld de autoverzekering bij een verkeersongeluk of de aansprakelijkheidsverzekering van een werkgever bij een bedrijfsongeval.
De verjaringstermijn voor het indienen van een affectieschadeclaim is vijf jaar vanaf het moment dat de aansprakelijkheid is vastgesteld. Het is echter verstandig om de claim zo snel mogelijk in te dienen.
Een letselschadejurist kan:
De wet erkent dat het verlies of de ernstige verwonding van een dierbare een enorme impact kan hebben op de naasten. Door een financiële vergoeding aan te bieden, wordt die emotionele schade op zijn minst gedeeltelijk erkend. Hoewel geld het verdriet niet wegneemt, biedt het vaak een vorm van rechtvaardigheid.
Sta je voor een situatie waarin de Wet Affectieschade van toepassing zou kunnen zijn? Aarzel dan niet om juridisch advies in te winnen. Een deskundige helpt je op een respectvolle en zorgvuldige manier door dit moeilijke proces heen.