Fietsen is gezond, duurzaam en populair in Nederland. Maar ondanks onze reputatie als fietsland is het Nederlandse verkeer lang niet altijd veilig voor fietsers. Jaarlijks raken duizenden fietsers betrokken bij ongelukken, vaak met letselschade als gevolg. Hoe zorgen we ervoor dat fietsen veiliger wordt? In deze blogpost bespreken we de huidige problemen en de oplossingen om het fietsen voor iedereen veiliger te maken.
Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding met een motorvoertuig hebben zij een aanzienlijk hogere kans op ernstig letsel. De cijfers liegen er niet om: in 2023 waren fietsers betrokken bij 40% van de ernstige verkeersongelukken in Nederland. Vooral ouderen en kinderen lopen hierbij groot risico.
Veel ongelukken worden veroorzaakt door:
Een goed ontwerp van fietspaden kan levens redden. In steden met brede, afgescheiden fietspaden gebeuren aanzienlijk minder ongelukken. Toch zijn er nog veel verbeterpunten:
De opkomst van technologie biedt kansen om het fietsen veiliger te maken:
Naast infrastructuur en technologie is gedrag een cruciale factor. Veel ongevallen ontstaan door roekeloosheid of onoplettendheid. Denk aan fietsen zonder licht, door rood rijden of appen op de fiets. Verkeerseducatie speelt hierbij een belangrijke rol:
Een structurele aanpak is nodig om fietsen veiliger te maken. De overheid kan hierbij het voortouw nemen door:
Fietsen is een van de mooiste en gezondste manieren om je te verplaatsen, maar het moet ook veilig zijn. Met betere infrastructuur, moderne technologie, bewustwording en effectieve regelgeving kunnen we het aantal ongelukken drastisch verminderen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, weggebruikers en organisaties om fietsen veiliger te maken.
Veilig fietsen begint bij een veilige omgeving én veilig gedrag. Laten we samen zorgen dat iedereen zonder angst op de fiets kan stappen.