In de wintermaanden neemt het risico op aanrijdingen door gladheid aanzienlijk toe. Sneeuw, ijzel en bevroren wegen kunnen zelfs de meest ervaren bestuurders in problemen brengen. Wat moet je doen als je betrokken raakt bij een aanrijding door gladheid, en wie is er aansprakelijk voor de schade?
In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen na een aanrijding door gladheid, hoe aansprakelijkheid werkt en hoe je schade kunt verhalen.
Een ongeluk door gladheid kan hectisch en stressvol zijn. Door onderstaande stappen te volgen, kun je de situatie beter beheersen:
Dit formulier helpt om de situatie juridisch vast te leggen. Zorg dat beide partijen dit invullen en ondertekenen.
Dien de schade zo snel mogelijk in bij je verzekering. Hoe eerder je dit doet, hoe sneller je claim wordt behandeld.
De aansprakelijkheid bij een aanrijding door gladheid is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Dit zijn de belangrijkste scenario’s:
Als je door gladheid slipt en een andere auto of eigendom raakt, ben je meestal aansprakelijk. Gladheid wordt vaak gezien als een ‘weersinvloed’, wat betekent dat je als bestuurder verantwoordelijk bent voor je rijgedrag.
Als iemand anders door gladheid tegen jou aanrijdt, is diegene waarschijnlijk aansprakelijk. In dat geval kun je de schade verhalen op de WA-verzekering van de andere bestuurder.
Als de gladheid het gevolg is van slecht of onvoldoende wegonderhoud door bijvoorbeeld de gemeente of Rijkswaterstaat, kun je hen mogelijk aansprakelijk stellen. Dit is echter lastig te bewijzen en vereist sterke onderbouwing, zoals foto’s of getuigenverklaringen.
Soms is de schuld niet volledig bij één partij te leggen. Bijvoorbeeld als beide bestuurders te hard reden gezien de weersomstandigheden. In dit geval kan de aansprakelijkheid worden verdeeld.
Denk aan schade aan je voertuig, zoals:
Letselschade kan financiële gevolgen hebben, zoals:
Het kan voorkomen dat de gladheid is ontstaan door slecht onderhoud van de weg, zoals niet gestrooide wegen of defecte waarschuwingsborden. In dat geval kun je proberen de wegbeheerder aansprakelijk te stellen.
Dit kan lastig zijn, omdat wegbeheerders meestal goed gedocumenteerde strooiroutes hebben en alleen aansprakelijk zijn bij grove nalatigheid.
Rijd langzamer dan normaal en houd meer afstand tot andere voertuigen.
Winterbanden bieden betere grip bij lage temperaturen en op gladde wegen.
Rem, accelereer en stuur zo geleidelijk mogelijk om slippen te voorkomen.
Blijf thuis als gladheid wordt verwacht, vooral bij code geel, oranje of rood.
Mijd gevaarlijke wegen, zoals bruggen, viaducten en slecht onderhouden landwegen.
Een aanrijding door gladheid kan iedereen overkomen, maar de gevolgen zijn vaak goed te beperken door direct de juiste stappen te nemen. Verzamel zoveel mogelijk bewijs, stel de aansprakelijkheid vast en meld de schade snel bij je verzekering.
Bij twijfel over aansprakelijkheid of ingewikkelde situaties, zoals letselschade, is het verstandig om een letselschadespecialist of juridisch adviseur in te schakelen. Zo krijg je de hulp die je nodig hebt om je schade vergoed te krijgen.