Gratis juridische hulp
Directe behandeling van uw zaak
Werkzaam in heel Nederland
9.7
1200+ recensies
020 00000 00000
Categorieën
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Wie Is Aansprakelijk Bij Letselschade Door Gladheid?

November 27, 2024

In de wintermaanden komen gladde wegen en trottoirs vaak voor, en dit kan leiden tot vervelende ongevallen. Slachtoffers van een val door gladheid kunnen letselschade oplopen, en de vraag rijst vaak: wie is er aansprakelijk voor de schade? In dit artikel bekijken we wie er verantwoordelijk is voor letselschade als gevolg van gladheid en hoe je een schadeclaim kunt indienen.

Wat Is Letselschade Door Gladheid?

Letselschade door gladheid kan optreden wanneer iemand uitglijdt of valt door ijzel of sneeuw op de weg of het trottoir. Deze ongelukken komen veel voor in de winter en kunnen leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken, verstuikingen, of zelfs hersenschuddingen. De schade kan zowel fysiek als financieel zwaar zijn, aangezien slachtoffers vaak medische kosten moeten betalen en tijdelijk of zelfs permanent arbeidsongeschikt kunnen raken.

Wie Is Aansprakelijk Voor Letselschade Door Gladheid?

Er zijn verschillende partijen die aansprakelijk kunnen zijn voor een ongeluk door gladheid, afhankelijk van de situatie. Hier bespreken we de meest voorkomende scenario's:

1. De Gemeente

In veel gevallen is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhouden van de openbare wegen, trottoirs en fietspaden. Dit betekent dat zij ook verplicht zijn om deze wegen veilig te houden, vooral in de wintermaanden wanneer er sneeuw of ijs ligt.

  • Verplichting om te strooien: Gemeenten hebben een zorgplicht om gladheid op de openbare wegen te voorkomen of te beperken. Dit houdt in dat ze de wegen moeten sneeuwruimen en/of strooien om te voorkomen dat het te glad wordt.
  • Verantwoordelijkheid bij nalatigheid: Als een gemeente nalaat om voldoende maatregelen te nemen, zoals het niet tijdig strooien of het niet verwijderen van sneeuw en ijs, kan zij aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit geldt echter niet altijd, want de gemeente kan zich beroepen op overmacht als er bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden zijn die het moeilijk maken om snel maatregelen te nemen.

Voorbeeld: Als je valt op een trottoir dat niet goed is gestrooid en hierdoor letselschade oploopt, kan de gemeente aansprakelijk zijn als blijkt dat zij haar zorgplicht heeft verwaarloosd.

2. Eigenaar van het Onroerend Goed (bijvoorbeeld winkel of bedrijf)

Naast de gemeente kunnen ook eigenaren van onroerend goed verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rondom hun gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld een winkelier zijn die verantwoordelijk is voor het trottoir voor zijn winkel, of een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de parkeerplaats of het terrein waar medewerkers of klanten zich bevinden.

  • Verplichting om te zorgen voor veiligheid: Eigenaren van onroerend goed hebben een zorgplicht om te zorgen dat het terrein veilig is, ook bij gladheid. Ze moeten bijvoorbeeld het terrein sneeuwvrij maken en strooien om valpartijen te voorkomen.
  • Aansprakelijkheid bij niet naleven: Als een eigenaar van onroerend goed nalaat de juiste maatregelen te nemen en een persoon raakt gewond door gladheid op het terrein, kan deze eigenaar aansprakelijk worden gesteld.

Voorbeeld: Als je uitglijdt op het pad voor een winkel omdat het niet goed is gestrooid, kan de winkelier aansprakelijk zijn voor de letselschade.

3. Verzekeringen

Als er schade is veroorzaakt door gladheid, kan in veel gevallen de aansprakelijke partij (bijvoorbeeld de gemeente of de eigenaar van het terrein) een aansprakelijkheidsverzekering hebben die de schade dekt. Dit kan de afhandeling van de claim vereenvoudigen.

In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat je via je eigen aansprakelijkheidsverzekering schade kunt claimen, bijvoorbeeld als het gaat om schade die is veroorzaakt door een eigen gebrek aan zorgplicht of als je schade oploopt als fietser of automobilist.

4. Zelf Aansprakelijk Stelbare Situaties

Als je zelf verantwoordelijk bent voor een situatie van gladheid, bijvoorbeeld door het niet verwijderen van sneeuw op je eigen terrein (zoals bij een huis), kun je zelf aansprakelijk zijn voor letselschade die een ander daardoor oploopt. In dat geval kan de persoon die gewond is gegaan een claim indienen tegen jou.

Voorbeeld: Als iemand valt op een stoep voor jouw huis omdat je geen maatregelen hebt genomen om het ijs te verwijderen, kun jij als eigenaar aansprakelijk worden gesteld.

Wat Kun Je Doen Bij Letselschade Door Gladheid?

Als je letselschade hebt opgelopen door gladheid, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen om schadevergoeding te krijgen:

  1. Verzamel Bewijs
    • Maak foto's van de locatie waar je gevallen bent, inclusief de gladheid op het terrein.
    • Verzamel getuigenverklaringen van mensen die het ongeluk hebben gezien.
    • Houd een verslag bij van je letsel en medische behandelingen.
  2. Meld het Incident
    • Meld het incident bij de verantwoordelijke partij, zoals de gemeente, de eigenaar van het onroerend goed, of je werkgever.
  3. Raadpleeg een Letselschadeadvocaat
    • Het is verstandig om juridisch advies in te winnen van een letselschadeadvocaat. Deze kan je helpen met het claimen van schadevergoeding en het bepalen wie aansprakelijk is voor je letsel.
  4. Claim Je Schadevergoeding

Conclusie: Aansprakelijkheid Bij Letselschade Door Gladheid

De aansprakelijkheid voor letselschade door gladheid ligt vaak bij de gemeente of de eigenaar van het onroerend goed. Beide hebben een zorgplicht om gladheid te voorkomen en de openbare ruimte veilig te houden. Als je slachtoffer bent van een ongeval door gladheid, is het belangrijk om het incident goed te documenteren en juridisch advies in te winnen. Een letselschadeadvocaat kan je helpen om te bepalen wie aansprakelijk is en om de schadevergoeding te claimen die je verdient.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram